Brood en Spelen

De arme inwoners van Rome werden tevreden gehouden met brood en spelen.


In Rome leefde een kleine groep van zeer rijke Romeinen (senatoren, hoge ambtenaren, ridders). Zij leefden comfortabel in hun grote huizen. Zij hadden alles wat hun hartje begeerde.

De rest van de Romeinen leefde van redelijk goed (handelaren, ambachtslieden) tot zeer slecht. Ongeveer een kwart van de bevolking van Rome leefde in grote armoede. Zij woonden in zelfgemaakte krotten langs de Tiber. Zij hadden soms werk en vaak honger.

De arme mensen kwamen regelmatig in opstand tegen hun ellendig bestaan. Dan ontstonden enorme rellen en trokken zij plunderend door de straten van Rome tot zij uiteen werden gejaagd door de soldaten van de Pretoriaanse Garde. Om rellen te voorkomen en de arme mensen tevreden te houden deelden de senatoren, en later de keizers, gratis brood uit. Arme Romeinen (tussen de 150.000 en 200.000 mensen) kregen maandelijks 33 kilo graan van de staat.

Een tweede manier om de arme mensen rustig te houden was het organiseren van spelen: toneelspelen, wagenrennen en gladiatorengevechten. Gebeurtenissen waar de arme Romeinen hun dagelijkse zorgen even konden vergeten.

Toneel.

Het voornaamste vermaak van de Romeinen was niet bloeddorstig: het toneel. In Rome werden bijna dagelijks toneelstukken gespeeld in verschillende amfitheaters. In sommige amfitheaters konden wel 27.000 (!) mensen zitten. Iedereen mocht gratis het theater binnen. De meeste Romeinse steden hadden wel een amfitheater.

De toneelstukken waren vooral gemaakt om de mensen te laten lachen. Men speelde voornamelijk mime en pantomime.

Mime was een grappig gebarenspel over hele gewone onderwerpen als verliefdheid, seks, leugen en bedrog, ruzie tussen man en vrouw.

De acteurs droegen maskers. De maskers gaven het karakter weer van de persoon die zij speelden.

Later werd ook pantomime populair. Daarin speelden de hoofdpersonen verhalen uit de mythologie, vaak over de spannende avonturen van de goden. Zij werden daarbij geholpen door een orkest en een koor. Soms werd het publiek zo enthousiast dat zij luidkeels met de liedjes meezong.

Maar de Romeinen werden nog enthousiaster van de wagenrennen.

Een korte geschiedenis van het Romeinse Rijk Een korte geschiedenis van het Romeinse Rijk

Opkomst van het Romeinse Rijk

Bloei van het Romeinse Rijk

Ondergang van het Romeinse Rijk

Het Romeinse Leger Het Romeinse Leger

Brood en Spelen Brood en Spelen

Wagenrennen

Gladiatoren

Slavernij in het Romeinse Rijk Slavernij in het Romeinse Rijk

Lezen en schrijven Lezen en schrijven

Romeinse wegen Romeinse wegen

Romeinse goden De Romeinse goden

De Romeinen in Nederland De Romeinen in Nederland

 

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Februari 18, 2024

 

  
Terug naar startpagina Romeinen

 

 

 

 

Theater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina Romeinen