Slavernij in het Romeinse Rijk

Het Romeinse Rijk was nooit zo groot geworden als er geen slaven waren geweest. Slaven deden bijna al het werk in het Romeinse Rijk.


Slavernij speelde een belangrijke rol in het Romeinse Rijk. Slaven deden het  grootste deel van het werk. Zij werkten op boerderijen en in de mijnen. Ook werkten zij in de huishoudens van rijke Romeinen, voor de staat en als gladiatoren in de arena. Er waren dan ook veel slaven in het Romeinse Rijk. Aan het eind van 1e eeuw v. Chr. waren er alleen al in Italië 2 miljoen(!) slaven.

Meester Henk!! Wat is een slaaf?

Een slaaf is een mens. Maar een slaaf is ook een eigendom zonder ziel. Zoiets als een pop. Het was van jou, je eigendom. De eigenaar van de slaaf kon ermee doen wat hij wilde. En niemand mocht daar iets tegen doen. Want het was je recht om je slaaf te behandelen zoals jij dat wilde. Het was voor de slaven heel belangrijk wat voor mens je eigenaar was. Sommige eigenaren waren goed voor hun slaven. Anderen waren zeer slecht voor hun slaven.

Meester Henk!! Hoe was het leven van de slaven?

Slaven in de huishoudens en slaven in dienst van de staat hadden een redelijk goed leven. Het werk was niet zwaar en zij werden redelijk goed behandeld.

De slaven op de boerderijen en in de mijnen hadden wel een zwaar leven. Zij moesten de hele dag hard werken en werden vaak zwaar gestraft met stokslagen en folteringen. Ontsnappen was heel moeilijk omdat zij streng werden bewaakt. Zij droegen vaak een voetklem. Ook kon iedereen goed zien wie een slaaf was. Om hun nek zat een halsband waarop de naam van de eigenaar stond. Ook waren de slaven vaak gebrandmerkt. Dan was er met een gloeiende pook een teken op het voorhoofd gemaakt.

Slaven werkzaam in de steengroeves

Meester Henk! Hoe kwamen de Romeinen aan slaven?

De Romeinen kregen de meeste slaven uit  hun veroveringstochten en uit de slavenhandel.

Als de Romeinen een gebied veroverden, werd een groot deel van de bevolking als slaaf naar Italië afgevoerd. Julius Caesar liet na zijn verovering van Gallië ruim 1 miljoen (!) slaven uit de nieuw veroverde gebieden verkopen.

Toen de veroveringstochten voorbij waren, maakten de Romeinen gebruik van de slavenmarkten. Op de slavenmarkten werden mensen verkocht die het slachtoffer waren van piraten. Die overvielen steden, namen de bewoners gevangen en verkochten de mensen als slaven op verschillende slavenmarkten. De belangrijkste slavenmarkt was de markt op het Griekse eilandje Delos. Hier werden op één dag wel 10.000 slaven verkocht. Daar kochten de Romeinen hun slaven.

Meester Henk! Kwamen de slaven niet in opstand tegen hun meesters?

Een aantal keren zijn er slaven in opstand gekomen. De bekendste slavenopstand was die van Spartacus.

Spartacus ontsnapte in 73 v. Chr., samen met 80 andere slaven uit een gladiatorenschool in Capua. Zij verscholen zich in de heuvels rond de Vesuvius, een vulkaan in de buurt van Napels. Vandaar uit ondernamen zij strooptochten waarbij zij boerderijen overvielen. Toen dit bericht zich door Italië verspreidde, ontsnapten veel slaven en vluchtten naar Spartacus. In een korte tijd stond Spartacus aan het hoofd van een “leger” van wel 70.000 ontsnapte slaven.

De Romeinen probeerden de opstand neer te slaan maar werden meerdere malen verslagen. Pas toen zij de slaven met tien legioenen soldaten bevochten, hadden zij succes. Spartacus en zijn “leger” werden door heel Italië opgejaagd en in 74 v. Chr. verpletterend verslagen. Spartacus stierf tijdens het gevecht. Zesduizend man werden gevangengenomen en gekruisigd langs de Via Appia, de hoofdweg van Rome naar Zuid-Italië.

Slaven hangen aan het kruis langs de Via Appia

Zijn er nog vragen ? Mail dan naar meesterhenk@psammos.nl.

Bronnen:

Fik Meijer, Macht zonder grenzen. Amsterdam 2006

Robin Lane Fox, De Klassieke wereld. Amsterdam 2007

Een korte geschiedenis van het Romeinse Rijk Een korte geschiedenis van het Romeinse Rijk

Opkomst van het Romeinse Rijk

Bloei van het Romeinse Rijk

Ondergang van het Romeinse Rijk

Het Romeinse Leger Het Romeinse Leger

Brood en Spelen Brood en Spelen

Toneel

Wagenrennen

Gladiatoren

Lezen en schrijven Lezen en schrijven

Romeinse wegen Romeinse wegen

Romeinse goden De Romeinse goden

De Romeinen in Nederland De Romeinen in Nederland

 

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

November 25, 2016

Terug naar startpagina Romeinen

  
Terug naar startpagina Romeinen

 

 

Slaaf werkzaam in de keuken

 

Slaven in een mijn

 

Voetklem

 

 

Slaven werkzaam in een huishouden

 

 

Beeld van Spartacus in het Louvre(Parijs)

 

 

Spartacus sneuvelt op het slagveld

 

 

 

Voor nog meer informatie kun je kijken bij

www.kinderpleinen.nl ,

meestersipke.nl