Triomftocht van een overwinnaar

 

Na een belangrijke overwinning kreeg een generaal een triomftocht in Rome.


Een triomftocht was een enorm spektakel. Duizenden toeschouwers stonden langs de kant van de weg. Sommige triomftochten duurden wel meerdere dagen, compleet met grote feesten, wagenrennen en gladiatorgevechten.

De triomfator reed in een vierspan (wagen met vier paarden) naar het Capitool. Zijn wangen waren rood geverfd en hij was gekleed als Jupiter (een purperen mantel versierd met gouden sterren). In zijn ene hand had hij een scepter en in zijn andere hand een lauriertak.

Een slaaf hield een gouden kroon boven zijn hoofd en fluisterde voortdurend in zijn oor: “Kijk achterom! Denk eraan dat je sterfelijk bent!”

 

Voor zijn wagen liepen hoornblazers, wagens volgeladen met de veroverde buit en grote groepen krijgsgevangenen. Achter zijn wagen liepen zijn familieleden en soldaten van zijn legioenen.

 

Op het Capitool bracht de triomfator een offer in de tempel van Jupiter. Dan werd zijn naam bijgeschreven op een lijst van triomfators zodat niemand meer zou vergeten hoe dapper en eervol de triomfator was.

 

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Oktober 14, 2023

  
Terug naar Opkomst van het Romeinse Rijk