Suriname

De eerste les gaat over Suriname. Waar ligt Suriname en hoe ziet het land eruit?


Meester Henk!! Waarom lessen over de prehistorie in Suriname?

In Nederland wonen veel kinderen van wie de ouders of grootouders uit Suriname komen. Als je dan op vakantie gaat naar je familie in Suriname is het wel zo fijn om iets te weten over de geschiedenis van het land. En het is natuurlijk voor alle kinderen interessant. Daarom een les over de prehistorie in Suriname.

Maar eerst vertel ik iets over Suriname. Waar ligt Suriname en hoe ziet het land eruit ?

Suriname ligt aan de kust van noordoost Zuid-Amerika. Suriname vormt samen met haar buurlanden Guyana en Frans-Guyana het gebied Guyana. Dit gebied noemen wij ook de Wilde Kust en het ligt ingeklemd tussen de rivieren de Orinoco (Venezuela) en de Amazone (Brazilië). Suriname ligt dicht bij de evenaar en kent een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat betekent dat het warm is, tussen de 30 graden overdag tot 23 graden ’s nachts, en nat. Er valt jaarlijks gemiddeld 1500 mm regen per jaar. In Nederland valt “slechts” 750 mm per jaar. Door de warmte en de regen kent Suriname een uitbundige plantengroei.

Suriname is ongeveer 4 x zo groot als Nederland. Van oost naar west 350 km en van noord naar zuid 450 km. De meeste mensen leven in het noorden van Suriname, op een smalle  laagvlakte langs de kust. Hier liggen de steden waaronder de hoofdstad Paramaribo.
De laagvlakte is vrij smal. De laagvlakte bestond uit een moerassige kustvlakte. Moerassen die een deel van het jaar min of meer onder water stonden door de vele regenval. Oude strandwallen, zgn. ritsen, vormden de enige droge, bewoonbare plekken in dit moerassig kustgebied. Thans is het gebied ingedijkt en door drainage droog gelegd.

Achter de laagvlakte ligt een strook savannen, uitgestrekte graslanden. Hier en daar groeien er cactussen, agaves en palmbomen.

Voorbij de savannen verrijst er een groene muur. Een muur van bomen en planten: het oerwoud of de Groene Hel. Dicht opeengepakt met planten en bomen van verschillende hoogte en dikte. Woudreuzen van 45 meter staan als "wachtmeesters over een onafzienbare zee van groen te staren".

Het grootste deel van Suriname is bedekt met het tropisch regenwoud. Deze binnenlanden zijn alleen toegankelijk via de vele rivieren die Suriname kent. Rivieren met de meest prachtige namen als de Marowijne, de Coppename, de Tapanahoni, Surinamerivier en de Lawa. Vanouds wordt het binnenland bewoond door kleine groepjes Indianen of Inheemsen. Zij zijn de oudste en oorspronkelijke bevolking van Suriname. Over hen gaat meester Henk vertellen in de les Suriname in de prehistorie.

Maar mijn verhaal kent wel een waarschuwing. Wij weten niet zoveel over de Inheemsen van Suriname in de prehistorie. Er zijn maar weinig voorwerpen uit de prehistorie teruggevonden. In een tropisch klimaat verdwijnt alles zeer snel. Daarom heb ik voor mijn verhaal ook kennis over de Inheemsen van veel later gebruikt. We denken dat veel in hun leven gelijk is gebleven. Maar natuurlijk er zijn ook veranderingen geweest. Denk daaraan als ik mijn verhaal vertel.

Suriname in de prehistorie

 

Literatuur:

L.G.Dalhuisen; Geschiedenis van Suriname. Van stam tot staat. Amsterdam, 2007.

Albert Helman, Avonturen aan de Wilde Kust. De geschiedenis van Suriname en zijn buurlanden. Alphen aan de Rijn, 1982 (www.dbnl.org)

Verschillende websites waaronder Wikipedia over cassave, Saladoïde cultuur, Barrancoïde cultuur en Arauquinoïde cultuur. Maar ook een hele informatieve website: www.surinamewebquest.nl. Een andere informatieve website is Suriname.NU Anda | Nieuws en zo veel info van en over Suriname

 

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

14 Oktober, 2023

.