Het ontstaan van Rome.

Mensen vinden het belangrijk om zich verbonden te voelen met een verleden. Als er geen meester Henk is om geschiedenisles te geven, dan gaan mensen een geschiedenis bij elkaar fantaseren. Zo ook de Romeinen. Zij fantaseerden een geschiedenis over het ontstaan van Rome bij elkaar. Een dergelijke fantasie noemen wij een mythe.


De mythe begint als één van de helden van Troje, Aeneas, uit de brandende stad Troje wegvlucht. Met een enorme omweg landt hij, door toedoen van de goden, op de plek waar Rome ligt. Zijn zoon Ascanius sticht een stad: Alba Longa.

De dertiende koning van Alba Longa, Numitor, wordt verdreven door zijn broer Amulius. De dochter van de afgezette koning, Rhea Silvia, is een priesteres van Vesta (godin van het haardvuur). Deze priesteressen mogen niet trouwen. Maar door toedoen van de god Mars wordt zij zwanger en krijgt zij een tweeling: Romulus en Remus.

De boosaardige koning Amulius geeft een boswachter opdracht om de twee baby’s te doden. Maar deze goede man kan geen kleine baby’s doden. Daarom vlecht hij een mandje en laat de tweeling wegdobberen over de Tiber. Maar het mandje dobbert na een tijdje naar de oever en blijft vastzitten in de modder. Een wolvin, die net haar eigen jongen heeft verloren, hoort het gehuil van de twee baby’s. Zij pakt de kinderen op en brengt hen naar haar hol. Daar zoogt zij de twee baby’s. Op een dag, de jongens zijn al flinke kleuters, vind een herder de tweeling en neemt ze mee naar zijn hut. Daar groeien zij verder op.

Al snel blijk hun koninklijke afkomst want zij vormen samen met vrienden een roversbende en het duurt niet lang of zij leiden een opstand tegen koning Amulius. In deze strijd slaan zij hem dood. Zij bevrijden hun moeder en iedereen is blij en gelukkig.

Remus en Romulus besluiten een stad te bouwen op de plek waar zij met hun mandje waren gestrand. Helaas ontstaat er al snel ruzie over de plek. Daarop besluiten zij om de goden te laten kiezen. Die besluiten dat Romulus de stichter van de stad mag worden. Remus is daar niet blij mee. Romulus is net begonnen met de bouw van de stadsmuur als Remus zijn broer uitdaagt. Hij springt over de muur in aanbouw en zegt dan heel spottend: “Moet dit klein muurtje de vijanden van Rome tegenhouden?” Romulus wordt zo boos dat hij zijn tweelingbroer Remus doodslaat. Hij zegt: “ Zo zal het iedereen vergaan, die het waagt om over de muren van Rome te komen!”

En zo wordt Romulus de eerste koning van Rome en krijgt de stad haar naam. Volgens de mythe werd Rome gesticht op 21 april 753 v. Chr.

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Oktober 16, 2023

 

  
Terug naar Opkomst van het Romeinse Rijk

 

 

 

 

 

 

Remus en Romulus drinken bij de wolvin.

 

 

 

 

Terug naar Opkomst van het Romeinse Rijk