Marokko in de prehistorie

 


Meester Henk!! Waarom Marokko?

In Nederland wonen veel kinderen van wie de ouders of grootouders uit Marokko komen en als je op vakantie gaat naar je familie in Marokko is het wel zo fijn om iets te weten over de geschiedenis van het land. En het is voor alle kinderen interessant.

Maar eerst vertel ik jullie iets over Marokko. Waar ligt Marokko en hoe ziet het eruit?

Marokko ligt in het noordwesten van Afrika. Het land ligt als een eiland ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de oneindige zandzee van de Sahara.

Marokko maakt deel uit van Noord-Afrika, de Maghred. Maar haar havens aan de Atlantische Oceaan vormden open ramen op de rest van de wereld en via de karavaanroutes door de Sahara stond Marokko eeuwenlang in contact met de rest van Afrika.  De handel met de wereld ten zuiden van de woestijn bracht grote rijkdom.

Marokko wordt door drie grote bergketens doorsneden. In het noorden het Rifgebergte. De tweede bergketen is de Midden-Atlas. Samen met de Hoge Atlas en de Anti-Atlas vormen deze bergen een natuurlijke barrière tussen centraal Marokko en de rest van Noord-Afrika. Ten zuiden van het Atlasgebergte begint de Sahara.  Aan de westzijde ligt de vruchtbare Atlantische kustvlakte. De hoge bergen zorgen ervoor dat de wolken die vanuit de Atlantische Oceaan het land binnendrijven, boven de vlakte hun regens laten vallen. In de winter ligt er sneeuw op de bergtoppen. Het smeltwater voedt rivieren als Oued Sebou en de Oum er Rabia.

In het noorden vormt de 20 kilometer brede Straat van Gibraltar de grens tussen Afrika en Europa.

 

 

De prehistorie in Marokko

 

Literatuur:

Herman Obdeijn, P. de Mas en Nasia Bouras; Geschiedenis van Marokko. A’dam, 2012

.Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

03/06/2022