Carthago

 

Carthago werd in 814 v. Chr. door de Feniciërs gesticht. De Feniciërs leefden aan de kust van Kanaän. Dat is het kustgebied van het huidige Libanon en Israël. Zie kaart hieronder. Fenicië bestond voornamelijk uit een aantal havensteden; Sidon, Tyrus, Byblos en Aradus. De Feniciërs leefden vooral van de handel. Zij voeren met hun schepen over de gehele Middellandse Zee.

Om hun handel nog beter te organiseren, stichtten zij op verschillende plaatsen kleine handelsposten. Vanuit die nederzettingen werd dan handel gedreven met de achterliggende binnenlanden. Sommige van deze kleine handelsposten groeiden uit tot grote havensteden. Eén daarvan was Carthago.

Meester Henk! Waardoor kon Carthago zo groeien?

Carthago kon zo snel groeien omdat de steden in Fenicië tussen 550 en 500 v. Chr. door de Perzen waren veroverd. Zij konden door de bezetting geen handel drijven met hun handelsnederzettingen. De Feniciërs in Carthago namen toen de macht over in de handelnederzettingen in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Ook toen de Perzen weer waren vertrokken uit Fenicië bleef Carthago de dienst uitmaken in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Carthago eiste zelfs het alleenrecht op over de zeehandel in dit deel van de Middellandse Zee. Dat betekende dat er geen schepen van rivalen in het westelijk deel van de Middellandse Zee mochten komen. Kwamen ze er wel en werden ze betrapt, dan werden de schepen tot zinken gebracht.

Dit alleenrecht bracht Carthago in conflict met de Romeinen. Tussen 264 en 146 v. Chr. hebben Carthago en Rome drie oorlogen uitgevochten om wie de sterkste was in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Met heel veel moeite hebben de Romeinen deze strijd gewonnen. In 146 v. Chr. werd Carthago door de Romeinen verwoest. De stad werd in brand gestoken, de stadsmuren gesloopt en de inwoners als slaven afgevoerd. De ruïnes van Carthago werden omgeploegd en over de akkers werd zout gestrooid zodat er niets meer wilde groeien; de complete vernietiging van de stad.

Maar onder keizer Augustus werd op de plek van het oude Carthago weer een nieuwe stad gebouwd. Het kreeg opnieuw de naam Carthago. Deze stad groeide snel uit tot een enorme grote stad. Het werd zelfs de tweede stad, na Rome, van het westelijk Romeinse rijk.

 

 

.Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

01/02/2024
  
Terug naar Mijn klooster