Psammos.nl    
     

Reacties kun je sturen naar:
Meester Henk@psammos.nl

 Wie is meester Henk ?

Meester Henk is een "pseudoniem" van Jur Vink. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de UvA en ben nu onderwijzer aan de Hildebrand van Loonschool in Amsterdam. Daar geef ik les in groep 7. Daarnaast geef ik les aan groep 6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mei 13, 2021Tijd van steden en staten

 

 

De periode van 1000 tot 1500 noemen wij Tijd van steden en staten. De periode wordt ook wel de hoge of late middeleeuwen genoemd. De late middeleeuwen waren spannende tijden. Door de terugkeer van de handel begonnen de steden weer te bloeien. Ook pakten de koningen hun verloren macht weer terug van de lokale heersers.

Het was ook de tijd van de kruistochten; oorlogen om Jeruzalem te veroveren. Maar de late middeleeuwen waren ook de jaren waarin de ridders hun militaire macht verloren. En waarin een groot deel van de mensen in West-Europa dood ging aan een griezelige ziekte.

Kortom, een tijd waarover veel te vertellen is. Meester Henk heeft de volgende "lessen" over de Tijd van steden en staten gemaakt.

Voordat je de "lessen" van meester Henk gaat lezen, kun hier een quiz maken en je kennis over de late middeleeuwen testen.

:ridder Ridders en kastelen

Ridders

Heraldiek

Kastelen

De eerste kruistocht (1095-1099)

Hebban olla vogala Hebban olla vogala nestas ...

pest De Zwarte Dood

De middeleeuwse stad

Markten in de stad

Stadhuis

De gilden

De Hanze

De Lakenhal

Armenzorg in de middeleeuwen

Het galgenveld. Straf in de Middeleeuwen.